農学部 副学部長
地域創生科学研究科 博士前期課程 工農総合科学専攻 農芸化学プログラム 教授
2024/03/12 更新
博士(農学) ( 東京大学 )
Food Chemistry
食品化学
ライフサイエンス / 食品科学
日本食品免疫学会
日本食品科学工学会
日本農芸化学会
Isolation of a novel variant of secretory component with low affinity to dimeric immunoglobulin A by immobilised metal ion affinity chromatography 査読
Yamada, K., Mizukoshi, N., Kawata, A., Ono, M., Hizono, T., Hashimoto, K., Azuma, N.
International Dairy Journal 122 105103 2021年11月
Inhibitory effect of 4-ethylcatechol on β-glucuronidase activity 査読
Kuji, M., Itoh, N., Ohba, Y., Yamada, K., Hashimoto, K.
Food Science and Technology Research 27 ( 5 ) 797 - 806 2021年10月
Effect of increased feeding of dietary α-linolenic acid by grazing on formation of the cis9,trans11?18:2 isoform of conjugated linoleic acid in bovine milk 査読
Mio YAMAGUCHI Taki NAITO Yoshikazu NAGAO Yukihito KABUYAMA Kei HASHIMOTO
Animal Science Journal 2017年7月
ナス果菜外果皮からのナスニンを含む天然色素素材の調製 査読
橋本 啓 小原澤知美 伊藤和子 阿久津智美 大山高裕
日本食品科学工学会誌 60 ( 10 ) 589 - 594 2013年10月
Inhibitory effect of heat-treated 3-(3′,4′-dihydroxyphenyl)-L-alanine (DOPA) on β-glucuronidase activity. 査読
Hashimoto, K. Kinpara, M. Uda, Y.
Food Sci. Technol. Res. 19 ( 6 ) 1115 - 1119 2013年
Inhibitory effect of methyl methanethiosulfinate on β-glucuronidase activity. 査読
Watanabe, Y. Muroi, R. Tsuchiya, H. Uda, Y. Hashimoto, K.
Biosci. Biotech. Biochem. 77 ( 11 ) 2325 - 2327 2013年
食品の加工調理がその機能性に及ぼす影響の検討 査読
伊藤和子 阿久津智美 大山高裕 渡邊恒夫 山﨑公位
日本食品科学工学会誌 60 ( 1 ) 30 - 37 2013年1月
Rat intestinal microbiota digest desulfosinigrin to form allyl cyanide and 1-cyano-2,3-epithiopropane. 査読
呂 萌 橋本 啓 宇田 靖
Food Res. Int. 44 1023 - 1028 2011年
Characterisation of volatile sulphur-containing compounds generated in crushed leaves of Chinese chive (Allium tuberosum Rottler). 査読
矢吹 友二 向田 佳孝 斎藤 容徳 大島 一則 高橋 建夫、室井 栄一
Food Chem. 120 ( 2 ) 343 - 348 2010年5月
In vitro digestion of sinigrin and glucotropaeolin by single strains of Bifidobacterium and identification of the digestive products.
Food Chem. Toxicol. 2004年
Antioxidative effects of phenolic acids on lipid peroxidation induced by H2O2 in the presence of myoglobin.
Food Sci. Technol. Res. 2004年
A new principle for tight junction modulation based on occludin peptides.
Mol. Pharmacol. 2003年
Suppression of the Menadione-Induced Cytotoxicity toward Hepa1c1c7 Murine Hepatoma by Quinone Reductase Inducers.
Food Sci. Technolo.Res. 2002年
In vitro induction of the anticarcinogenic marker enzyme, quinone reductase, in human hepatoma cells by food extracts
Cancer Lett. 2002年
Effect of 3-hydroxymethylene-2-thioxopyrrolidine on growth of two species of mutants streptococci and their in vitro plaque formation.
Int. J. Antimicrobial Agents 2001年
Absorption and metabolism of quercetin in Caco-2 cells.
Food Sci. Technol. Res. 1999年
Determination of hydrogen peroxide by high-performance liquid chromatography with a cation-exchange resin gel column and electrochemical detector. 査読
Takahashi, A. Hashimoto, K. Kumazawa, S. Nakayama, T.
Anal. Sci. 15 ( 5 ) 481 - 483 1999年
Affinity of antioxidative polyphenols for lipid bilayers evaluated with a liposome system.
Biosci. Biotech. Biochem. 1998年
Effect of β-lactoglobulin on the tight-junctional stability of Caco-2-SF monolayer.
Biosci. Biotech. Biochem. 1998年
Lipid peroxidation in linoleic acid micelles caused by H2O2 in the presence of myoglobin.
Biosci. Biotech. Biochem. 1997年
Suppression of hydrogen peroxide-induced cytotoxicity toward Chinese hamster lung fibroblasts by chemically modified curcumin.
Food Sci. Technol., Int. 1997年
Effect of capsianoside, a diterpene glycoside, on tight-junctional permeability.
Biochem. Biophys. Acta. 1997年
Serum cholesterol reduction and cholesterol absorption inhibition in Caco-2 cells by a soyprotein peptic hydrolyzate.
Biosci. Biotech. Biochem. 1997年
Superoxide dismutase inhibition of oxidation of ubiquinol and concomitant formation of hydrogen peroxide.
Biosci. Biotech. Biochem. 1997年
Inhibitory effect of arphamenine A on intestinal dipeptide transport.
Biosci. Biotech. Biochem. 1996年
Consecutive events of growth, differentiation and death of the small intestinal epithelial cell line, IEC-6.
In Vitro Cell. Dev. Biol.-Animal 1996年
Hydrogen peroxide formation during catechin oxidation is inhibited by superoxide dismutase.
Food Sci. Technol., Int. 1995年
Stabilization of the tight junction of the intestinal Caco-2 cell monolayer by milk whey proteins.
Biosci. Biotech. Biochem. 1995年
Effect of vegetable extracts on the transepithelial permeability of the human intestinal Caco-2 cell monolayer.
Biosci. Biotech. Biochem. 1994年
Egg yolk antibody(IgY)stability in aqueous solution with high sugar concentration.
J. Food Sci. 1994年
Comparative studies on molecular stability of immunoglobulin G from different species.
Comp. Biochem. Physiol. 1993年
Epithelial properties of human intestinal Caco-2 cells cultured in a serum-free medium.
Cytotechnology 1993年
Encapsulation of chicken egg yolk immunoglobulin G(IgY)by liposomes.
Biosci. Biotech. Biochem. 1993年
Molecular stability of chicken and rabbit immunoglobulin G.
Biosci. Biotech. Biochem. 1992年
がん免疫逃避に関与する制御性T細胞の機能に及ぼす乳脂肪球皮膜の影響
森澤 美希、橋本 啓、山田 潔
日本農芸化学会2024年度大会 2024年3月
食物アレルギーに対して抑制効果を示すリモネンのマスト細胞への作用
新井 絹代、原名 拓海、宗像 華音、橋本 啓、山田 潔
日本農芸化学会大会 2023年3月
低アレルゲン化乳タンパク質の経口投与による食物アレルギーの発症抑制
湯澤美沙季、山田潔、東徳洋、橋本啓
日本農芸化学会大会 2022年3月
食×SDGs G580062
2022年度 ( 大学 )
食品化学 A000535
2022年度 ( 大学 )
食品化学 T720046
2022年度 ( 大学 )
基礎無機化学 A000527
2022年度 ( 大学 )
食品加工論 A000540
2022年度 ( 大学 )
基礎化学実験Ⅱ A000665
2022年度 ( 大学 )
食品化学 T720046
2021年度 ( 大学 )
食品化学 A000535
2021年度 ( 大学 )
食品機能科学 B100283
2021年度 ( 大学院 )
基礎無機化学 A000527
2021年度 ( 大学 )
食品加工論 A000540
2021年度 ( 大学 )
食×SDGs G580062
2021年度 ( 大学 )
食xSDGs
講師
栃木県高等学校教育研究会 家庭部会 2024年1月
食×SDGs
講師
知財マッチング交流会2022 2023年2月