2024/03/12 更新

写真a

ハシモト ケイ
橋本 啓
HASHIMOTO Kei
所属
農学部 応用生命化学科 教授
農学部 副学部長
地域創生科学研究科 博士前期課程 工農総合科学専攻 農芸化学プログラム 教授
職名
教授

学位

  • 博士(農学) ( 東京大学 )

研究キーワード

  • Food Chemistry

  • 食品化学

研究分野

  • ライフサイエンス / 食品科学

所属学協会

  • 日本食品免疫学会

  • 日本食品科学工学会

  • 日本農芸化学会

 

論文

  • Isolation of a novel variant of secretory component with low affinity to dimeric immunoglobulin A by immobilised metal ion affinity chromatography 査読

    Yamada, K., Mizukoshi, N., Kawata, A., Ono, M., Hizono, T., Hashimoto, K., Azuma, N.

    International Dairy Journal   122   105103   2021年11月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Inhibitory effect of 4-ethylcatechol on β-glucuronidase activity 査読

    Kuji, M., Itoh, N., Ohba, Y., Yamada, K., Hashimoto, K.

    Food Science and Technology Research   27 ( 5 )   797 - 806   2021年10月

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    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.3136/fstr.27.797

  • Effect of increased feeding of dietary α-linolenic acid by grazing on formation of the cis9,trans11?18:2 isoform of conjugated linoleic acid in bovine milk 査読

    Mio YAMAGUCHI Taki NAITO Yoshikazu NAGAO Yukihito KABUYAMA Kei HASHIMOTO

    Animal Science Journal   2017年7月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • ナス果菜外果皮からのナスニンを含む天然色素素材の調製 査読

    橋本 啓 小原澤知美 伊藤和子 阿久津智美 大山高裕

    日本食品科学工学会誌   60 ( 10 )   589 - 594   2013年10月

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Inhibitory effect of heat-treated 3-(3′,4′-dihydroxyphenyl)-L-alanine (DOPA) on β-glucuronidase activity. 査読

    Hashimoto, K. Kinpara, M. Uda, Y.

    Food Sci. Technol. Res.   19 ( 6 )   1115 - 1119   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Inhibitory effect of methyl methanethiosulfinate on β-glucuronidase activity. 査読

    Watanabe, Y. Muroi, R. Tsuchiya, H. Uda, Y. Hashimoto, K.

    Biosci. Biotech. Biochem.   77 ( 11 )   2325 - 2327   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • 食品の加工調理がその機能性に及ぼす影響の検討 査読

    伊藤和子 阿久津智美 大山高裕 渡邊恒夫 山﨑公位

    日本食品科学工学会誌   60 ( 1 )   30 - 37   2013年1月

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Rat intestinal microbiota digest desulfosinigrin to form allyl cyanide and 1-cyano-2,3-epithiopropane. 査読

    呂 萌 橋本 啓 宇田 靖

    Food Res. Int.   44   1023 - 1028   2011年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Characterisation of volatile sulphur-containing compounds generated in crushed leaves of Chinese chive (Allium tuberosum Rottler). 査読

    矢吹 友二 向田 佳孝 斎藤 容徳 大島 一則 高橋 建夫、室井 栄一

    Food Chem.   120 ( 2 )   343 - 348   2010年5月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • In vitro digestion of sinigrin and glucotropaeolin by single strains of Bifidobacterium and identification of the digestive products.

    Food Chem. Toxicol.   2004年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Antioxidative effects of phenolic acids on lipid peroxidation induced by H2O2 in the presence of myoglobin.

    Food Sci. Technol. Res.   2004年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • A new principle for tight junction modulation based on occludin peptides.

    Mol. Pharmacol.   2003年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Suppression of the Menadione-Induced Cytotoxicity toward Hepa1c1c7 Murine Hepatoma by Quinone Reductase Inducers.

    Food Sci. Technolo.Res.   2002年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • In vitro induction of the anticarcinogenic marker enzyme, quinone reductase, in human hepatoma cells by food extracts

    Cancer Lett.   2002年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Effect of 3-hydroxymethylene-2-thioxopyrrolidine on growth of two species of mutants streptococci and their in vitro plaque formation.

    Int. J. Antimicrobial Agents   2001年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Absorption and metabolism of quercetin in Caco-2 cells.

    Food Sci. Technol. Res.   1999年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Determination of hydrogen peroxide by high-performance liquid chromatography with a cation-exchange resin gel column and electrochemical detector. 査読

    Takahashi, A. Hashimoto, K. Kumazawa, S. Nakayama, T.

    Anal. Sci.   15 ( 5 )   481 - 483   1999年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Affinity of antioxidative polyphenols for lipid bilayers evaluated with a liposome system.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1998年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Effect of β-lactoglobulin on the tight-junctional stability of Caco-2-SF monolayer.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1998年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Lipid peroxidation in linoleic acid micelles caused by H2O2 in the presence of myoglobin.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1997年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Suppression of hydrogen peroxide-induced cytotoxicity toward Chinese hamster lung fibroblasts by chemically modified curcumin.

    Food Sci. Technol., Int.   1997年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Effect of capsianoside, a diterpene glycoside, on tight-junctional permeability.

    Biochem. Biophys. Acta.   1997年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Serum cholesterol reduction and cholesterol absorption inhibition in Caco-2 cells by a soyprotein peptic hydrolyzate.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1997年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Superoxide dismutase inhibition of oxidation of ubiquinol and concomitant formation of hydrogen peroxide.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1997年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Inhibitory effect of arphamenine A on intestinal dipeptide transport.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1996年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Consecutive events of growth, differentiation and death of the small intestinal epithelial cell line, IEC-6.

    In Vitro Cell. Dev. Biol.-Animal   1996年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Hydrogen peroxide formation during catechin oxidation is inhibited by superoxide dismutase.

    Food Sci. Technol., Int.   1995年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Stabilization of the tight junction of the intestinal Caco-2 cell monolayer by milk whey proteins.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1995年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Effect of vegetable extracts on the transepithelial permeability of the human intestinal Caco-2 cell monolayer.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1994年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Egg yolk antibody(IgY)stability in aqueous solution with high sugar concentration.

    J. Food Sci.   1994年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Comparative studies on molecular stability of immunoglobulin G from different species.

    Comp. Biochem. Physiol.   1993年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Epithelial properties of human intestinal Caco-2 cells cultured in a serum-free medium.

    Cytotechnology   1993年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Encapsulation of chicken egg yolk immunoglobulin G(IgY)by liposomes.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1993年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Molecular stability of chicken and rabbit immunoglobulin G.

    Biosci. Biotech. Biochem.   1992年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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講演・口頭発表等

  • がん免疫逃避に関与する制御性T細胞の機能に及ぼす乳脂肪球皮膜の影響

    森澤 美希、橋本 啓、山田 潔

    日本農芸化学会2024年度大会  2024年3月 

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    開催年月日: 2024年3月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

  • 食物アレルギーに対して抑制効果を示すリモネンのマスト細胞への作用

    新井 絹代、原名 拓海、宗像 華音、橋本 啓、山田 潔

    日本農芸化学会大会  2023年3月 

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    開催年月日: 2023年3月

    会議種別:口頭発表(一般)  

  • 低アレルゲン化乳タンパク質の経口投与による食物アレルギーの発症抑制

    湯澤美沙季、山田潔、東徳洋、橋本啓

    日本農芸化学会大会  2022年3月 

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    開催年月日: 2022年3月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

 

授業

  • 食×SDGs  G580062

    2022年度  ( 大学 )

  • 食品化学  A000535

    2022年度  ( 大学 )

  • 食品化学  T720046

    2022年度  ( 大学 )

  • 基礎無機化学  A000527

    2022年度  ( 大学 )

  • 食品加工論  A000540

    2022年度  ( 大学 )

  • 基礎化学実験Ⅱ  A000665

    2022年度  ( 大学 )

  • 食品化学  T720046

    2021年度  ( 大学 )

  • 食品化学  A000535

    2021年度  ( 大学 )

  • 食品機能科学  B100283

    2021年度  ( 大学院 )

  • 基礎無機化学  A000527

    2021年度  ( 大学 )

  • 食品加工論  A000540

    2021年度  ( 大学 )

  • 食×SDGs  G580062

    2021年度  ( 大学 )

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社会貢献活動

  • 食xSDGs

    講師

    栃木県高等学校教育研究会 家庭部会  2024年1月

  • 食×SDGs

    講師

    知財マッチング交流会2022  2023年2月